A katolikusok száma 1,47 milliárd

Többek között megtudjuk, hogy a katolikusok száma 1,47 milliárdra nőtt, 2007 végéhez képest 16 millióval, vagyis 1,4 százalékkal több lett. 2008-ban a pápa egy metropolitai és 11 új püspöki széket létesített, továbbá összesen 169 püspököt nevezett ki. A világon közel háromezer (pontosan 2936) egyházkerület alkotja a katolikus egyházat. Az utóbbi két évben a keresztelkedések száma 17 és fél százalék körül stabilizálódott. A legtöbb keresztelés Óceániában történt, közel plusz 5 százalékkal, majd sorrendben következik Afrika és Ázsia. Európában kevesebb mint egy százalékkal, Amerikában pedig alig 0,1 százalékkal növekedett a keresztelések száma. Ám így is az összes megkeresztelt hetven százaléka Európában és Amerikában él.

A papok száma a 2000-ben megkezdődött pozitív trend nyomán valamelyest növekedett. Mint ismeretes, a 2000-et megelőző két évtizedben meglehetősen lehangoló volt a helyzet. Az utóbbi nyolc évben a papok száma 405 ezerről 408 ezerre növekedett. Földrészek szerint a legtöbb hivatás Afrikában és Ázsiában mutatkozott. Amerikában nem változott a helyzet, míg Óceániában és Európában közel hét, illetve öt és fél százalékos csökkenés történt. A papi hivatások száma összességében világszinten 0,4 százalékot emelkedett. A növekedés csak Afrikában és Ázsiában történt, míg Európában és Amerikában két-, illetve egyszázalékos csökkenést észleltek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .