A jó példa is segíthet

Veres András megyés püspök előadásában a munka, a család és a nők kapcsolatáról beszélt. Az egyház úgy tekint a munkára, mint amelynek során mindenki kiteljesítheti emberi mivoltát. A család vállalása manapság sok esetben egyet jelent a szegénységgel. A keresztény politikusoknak nagy szerepük lehet abban, hogy anya- és családközpontú intézkedések születhessenek. Az lenne a legjobb megoldás, ha azok, akik nagyobb terhet vállalnak a társadalmi feladatokból, családi fizetést kaphatnának. Ugyanakkor a munka olyan megszervezésére van szükség, amely számol a nő méltóságával és egyedülálló hivatásával.


Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos arról számolt be, hogy az újból munkába állók között a nők vannak túlsúlyban. Az állam jogszabályokkal is szeretné segíteni a hátrányból indulók munkavállalását. A huszonöt év alattiak és az ötvenöt év felettiek után a munkaadók csak a fele járulékot fizetik, míg a gyesről visszatért anyák esetében két évig egyáltalán nem kell, a következő évben pedig csak a felét kell kifizetni a járulékoknak.

Fáy Tamásné, a Kecskeméti Megyei Kórház ápolási igazgatója elmondta, hogy munkahelye szeretne példát mutatni: náluk a kisgyermekes anyák egyfajta védettséget élveznek. Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója arról beszélt, hogy több intézményükben is igyekeznek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni.

Asbóth Mária a konferencia gyakorlat-központúságát hangsúlyozva említette meg, hogy az egyik cég vezetője – szintén nő – saját vállalkozását tette családbarát szelleművé. Olyan szemléletet szeretnének kialakítani, amelyben kifejeződik, hogy a család fontos érték, és jóléte a cégnek is érdeke. Egy budapesti önkormányzat képviselője pedig arról számolt be, hogy hátrányos helyzetű roma nőknek tartanak képzéseket, a jezsuitákkal együttműködve. Az oktatás ideje alatt a gyermekfelügyeletről is gondoskodnak.

„Rendszeres ingyenes jogi tanácsadásaim során én is azt tapasztalatom, hogy a munkaadók sokszor visszaélnek erőfölényükkel, és a munkavállalót haszonelvű szemlélettel csak erőforrásnak tekintik. Legtöbbször még arra sem méltatják az álláskeresőt, hogy sikertelen jelentkezés esetén értesítést küldjenek. E konferencia példái azt mutatják, hogy lehet emberibb – sőt, keresztényibb – megoldásokat is találni a munkavállalás problémáira” – zárta beszámolóját Asbóth Mária.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .