A fiatalok számára is példakép

Sajtótájékoztatójukon elhangzott: mindannyiunk számára igazi példát jelenthet a független, szabad Magyarországért való áldozatkész küzdelem, amelyet Mindszenty a múlt század két diktatúrája ellen vívott. Stágel Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az IKSZ elnöke hangsúlyozta, szeretnék, ha a bíboros példáját és életpályáját egyre több fiatal megismerné, s ha közülük is minél többen társukká szegődnének az igazság keresésében és a közjó védelmezésében.

Ugyancsak a sajtótájékoztatón hangzott el, hogy Mindszenty bíboros életművének üzenete azért is időszerű, mert egész Európa, sőt a nyugati civilizáció olyan állapotban van, amelyben különösen fontos a karakteres és határozott kiállás az értékek mellett. A hercegprímás olyan egyházfő és államférfi volt, aki hajlíthatatlanul ragaszkodott az általa fontosnak tartott értékekhez, s ezért a nyilas és a kommunista diktatúra egyaránt bebörtönözte. Élete, bátorsága hiteles minta lehet a fiatalok számára.

A programsorozat fővédnöke Székely János esztergom–budapesti segédpüspök. A sajtótájékoztató után elmondta, hogy néhány személyes szál, ismerős révén már többször részt vett az IKSZ rendezvényein. Az emlékévet nagyon jó kezdeményezésnek tartja, hiszen olyan világban élünk, amelyben sok minden polarizálódik, sokkal inkább, mint például húsz-harminc évvel ezelőtt. Vannak, akik értékeket követnek, s azok szerint kívánnak élni, de sokan már nem hisznek ezekben az értékekben, szemük elől tévesztették őket, elvesztették iránytűjüket. Az a fajta bátor és határozott döntés, amelyet Mindszenty bíboros egész életében képviselt – a nemzet lelkiismereteként is –, ma rendkívül aktuális, hiszen ő mindig radikálisan kiállt az igazság mellett. Székely János elmondta: a nyolcvanas évek elején, első külföldi útja során megtapasztalhatta, milyen nagy tisztelet övezi a magyarokat 1956 forradalma miatt, s hányan ismerték Mindszenty József nevét, sorsát, helytállását. Székely János a bíboros más példamutató cselekedeteiről is szólt: megemlítette, hogy Mindszenty még plébánosként többször kiállt a cigány származású gyerekek mellett, ha a többiek csúfolták, bántották őket. A háború után úgy fejezte ki a szegények iránti szolidaritását, hogy a bérmálások előtt jelezte: a plébánia vendégeként nem kíván többet vagy jobbat enni, mint a nép. Többször előfordult, hogy a leves elfogyasztása után felállt az asztaltól, otthagyva a díszebédet, a plébánost, a vendégeket… Az elesettekkel, bántalmazottakkal kapcsolatos elkötelezettségének jele volt például az is, amikor 1944-ben egy rabbiba karolva sétált az utcán – ezzel jelezve, hogy az üldözöttek oldalán áll.

Gondi Mátyás, az emlékévhez kapcsolódó rendezvények szervezője a részletekről szólva elmondta: március elején Veszprémben konferencián szeretnének foglalkozni Mindszenty bíboros személyével, illetve a diktatúrák egyházüldözésével. Emellett lelkinapot szerveznek, illetve – annak érdekében, hogy minél szélesebb körben jusson el a fiatalokhoz Mindszenty példája – létrehoznak egy kifejezetten erre a célra készülő internetes oldalt, rövidfilmet készítenek, emellett pedig esszépályázatot is hirdetnek gimnazisták számára, amelynek célja, hogy feltárják és kötetbe foglalva közreadják a kommunista rezsim idején üldözött keresztény papok történeteit. További terveik között szerepel, hogy nyáron zarándoklatot szerveznek Kárpát-medencei fiatalok számára, ősszel pedig emlékkoncertet tartanak.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .