A bizalom zarándokútján

 

Először 1991-ben, majd 2001-ben. De bizonyára sokak szívében él még annak a pécsi regionális találkozónak az emléke is, amely az első volt hazánkban, 1989 tavaszán.

A Taizéi Közösség alapítója, Roger Schütz 1940-ben egy Cluny közelében lévő francia faluban néhány társával segítségére sietett a megszállt Franciaországüldözöttjeinek és menekültjeinek. Ebből a kicsiny magból nőtt ki az a férfiakból álló nemzetközi ökumenikus szerzetesközösség, amely ma is Taizében él. Egyszerű és szigorú szabályok szerint telnek napjaik. Szertartásrendjükben fontos szerepet kapnak az egyedi hangzásvilágú, de könnyen megtanulható és énekelhető meditatív énekek. Bár a közösség nyugati eredetű, a dalok stílusa erős keleti keresztény hatást mutat, s az ikonok jelenléte is az ortodoxia iránti nyitottságot jelzi.


 

A közösség először 1978-ban hívta közös imádságra Európa fiataljait, Párizsba. Idén, huszonöt év után újra Róma ad helyszínt „a bizalom zarándokútjának”, december 28-a és január 2-a között. A résztvevők előtt katolikus és más római egyházak családjai és vallási közösségei nyitják meg kapuikat. A jelenlévők a több napon át tartó közös imádságon és találkozáson kívül elzarándokolnak az apostolok sírjához, a katakombákba, a nagy bazilikákba, és találkoznak XVI. Benedek pápával is. Tavaly a szentatya a berlini találkozón részt vevőknek elküldte üzenetét, amelyben örömét fejezte ki, hogy 2012-ben a kereszténység fővárosa fogadhatja a zarándokokat. Egy évvel ezelőtt a pápa így zárta köszöntő levelét: „Róma szeretettel vár benneteket!”

(Magyarországról nemcsak Budapestről, hanem több vidéki városunkból is indulnak buszok a találkozóra. Bővebb felvilágosítás található a www.taize.fr/hu és a www.taize.kimiroda.hu oldalon. De érdemes ellátogatni a www. facebook.com/TaizeiTalalkozok oldalra is.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .