A Biblia üzenete: „Én sem ítéllek el”

Vaszilij Polenov: Jézus és a házasságtörő asszony

 

Az esemény egyébként teljesen beleillik Jézus korának szokásai, körülményei közé. Jézus korában a megkövezés még létező halálbüntetési forma volt (vö. ApCsel 7,58: István diakónus megkövezése). Az is a korabeli szokások közé tartozott, hogy az elítéltre az első köveket a tanúk dobták, akiknek a vallomása alapján az illetőt halálra ítélték.
Jézus, amikor az asszonyt elé hurcolják és a véleményét kérik, írogatni kezd a porba. Számos ókori forrás említ hasonló magatartást olyan esetekben, amikor valaki türtőztetni akarja a haragját, fájdalmát. Jézust elszomorítja és felháborítja a nagyképű ítélkezés, a lincselésre induló tömeg magabiztossága.
Ő, az Isten Fia, aki maga a teljes tisztaság és jóság, azt mondja: „Asszony, én sem ítéllek el…” Jézus nem elítélni akar, hanem fölemelni, megtisztítani.
Az irgalmasság éve arra hív minket, hogy mi se ítélkezzünk, hanem legyünk irgalmasak, mint az Atya, mint Jézus. Ferenc pápa felhívja a figyelmet arra, hogy az irgalmasság nem szünteti meg az igazságosságot. A bűnnek megvan a maga fájdalmas következménye. A világban Isten rendje, harmóniája uralkodik: aki az Isten által a világba beleteremtett egyenes ösvényeken görbe utakon akar járni, az nagyon hamar falba ütközik.
Ám az irgalom nagyobb, mint az igazságosság, átfogja, átöleli azt. A világ Isten szeretetéből lett, és a szeretet izzó tűzhelyébe tér majd haza. Isten az Alfa és az Ómega. Az igazságosság, a bűn vele járó büntetése csupán arra szolgál, hogy rátaláljunk Istenre, az ő egyenes ösvényeire, megtérjünk és elnyerjük irgalmát.
Ferenc pápa arra szólítja fel az egész egyházat, hogy az irgalom nyelvén szóljon a világhoz. Ne úgy, mint szigorú bíró, hanem mint irgalmas anya. Az evangélium hirdetésének alapmagatartása mindig a másik tisztelete, felemelése kell  hogy legyen, nem tagadva ugyanakkor a bűn és az igazság kimondásának fontosságát sem. Egy nagyképű, ítélkező tekintet tönkretesz, egy szerető tekintet szárnyakat ad. Adjunk hálát, hogy Isten irgalommal nézi botlásainkat, és sugározzuk mások felé is az ő felemelő szeretetét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .