A Biblia könnyedén, természetesen

Igaz, a könyv Kolozsvárott már karácsonykor sokak megbecsült ajándéka lett, de most, 2014 őszén sem kisebb öröm bölcsességgel, szeretettel és mókás-kedves rajzokkal teli bibliai meséit forgatni. Mert ez a könyv nem komolykodó-unalmas-didaktikus, mint oly sok az ifjúságnak szánt kegyességi olvasmányok közül (tisztelet a kiváló hazai és külföldi kivételeknek), hanem komoly teológiai megalapozottságú, de a gyermekekhez a mesemondás természetességével szóló történetek sora, amelyek szakmai igényességét egy kiváló teológus, Timothy Keller tudása, magyarázatai biztosították, Sally Lloyd-Jones gyermekszeretetével és írói tehetségével továbbadva. A köszönetnyilvánításokat nyitó néhány sor, Josiah Conder 1836-os költeményének második versszaka (Balázs József fordításában) egyben tökéletes mottó e kiváló könyvhöz: „Szívemben nincs előtted más, / Vágyom szent kegyelmedre; / S tudom: az, hogy szeretlek, /Csak szereteted tükre.”

E rendhagyó, mert jókedvű, mert játékos s a továbbgondolást nemcsak megengedő, de el is váró műből tallózni, egy-egy figyelemfelkeltő szemelvényt bemutatni azért nem könnyű feladat, mert ahány fejezet – a teremtéstörténettől Pál apostol és János evangélista életéig –, annyi magával ragadó epizód, annyi egyszerű, tiszta szavakkal, dagályosság nélkül közvetített, nagybetűs Élmény. Lássuk a sokak fülének talán szokatlan hangvételű, de a gyermeki elmét és szíveket magukkal ragadó bevezető sorokat: „Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy a Biblia a törvények könyve. Megmondja, mit szabad és mit nem szabad tennünk. Igaz, hogy a Bibliában vannak törvények, amelyek megmutatják, hogyan működik a legjobban az életünk. De a Biblia elsősorban nem rólad szól, és nem arról, hogy mit kell tenned. Hanem Istenről, és arról, hogy mit tett… A legjobb dolog, amit elmondhatunk erről a Meséről, az, hogy igaz.”


Nézzünk egy konkrét történetet is, Ádámét és Éváét, az első bűnesetet, a megszokottól valamelyest eltérő interpretációban, a megbocsájtó szeretet fényében, amelyben hangsúlyt kap a teremtményei engedetlensége miatt nem haragot, hanem bánatot érző Teremtő személyes, szülői fájdalma is: „Isten szíve ekkor nagyon megfájdult. Gyermekei nemcsak egy szabályt szegtek meg, hanem a szívét is összetörték. És vége a csodálatos kapcsolatnak, amely Isten és gyermekei között volt… Isten nem engedhette, hogy a gyermekei örökké nélküle éljenek, ilyen fájdalommal. Csak egyféleképp tudta megvédeni őket. – Most el kell mennetek a kertből – mondta könnyes szemmel. – Ez már nem az otthonotok, itt nincs többé hely számotokra. De mielőtt elhagyták volna a kertet, Isten ruhákat készített nekik, és felöltöztette őket. Gyöngéden rájuk adta a ruhákat, és elindította őket egy hosszú-hosszú útra.”

„Gondviselő jó Atyám vagy…”, énekeljük számtalanszor életünk során, talán végig sem gondolva e szöveg valódi igazságtartalmát. Aki akár ifjan, akár öregen a Jézus meséskönyve… lapjait forgatja, a könyv meséit ízlelgeti, megfeledkezik mindarról az árvaságról, mindazokról a „kiűzetésekről”, amelyeket korunk oly nagy bőséggel terem. Reméljük, hogy Sally Lloyd-Jones, a Kisbabák első Bibliájának kitüntetett szerzője, kiváló művésztársa, Jago képeinek világa és a három gyermeket nevelő Zágoni Balázs szép meseszövésű magyar szövege nálunk is lelkes olvasótáborra talál.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .