A béke lehetséges

Fotó: Merényi Zita

 

A Sant’Egidio közösség december 25-én, karácsony napján szerte a világon ebédre hívja szegény barátait, hogy terített asztaloknál együtt ünnepeljék Jézus születését. Január
1-jén pedig, Ferenc pápának a béke világnapjára írt üzenetét hirdetve a béke lépéseivel kezdi az évet, hirdeti minden jóakaratú embernek, hogy mindannyiunk felelőssége imádkozni és tenni egy békésebb, igazságosabb világért. A közösség mindenütt arra hívja az embereket, hogy lépjenek ki otthonaikból, fáklyás felvonulással és imádsággal emlékezzenek a háborútól szenvedő országokra.
A budapesti felvonulás a Salka­házi Sára-emléktáblától indult, amely­ a vértanú nővérről elnevezett dunai alsó rakparton található, és az Egyetemi templomnál ért véget ökumenikus imádsággal. Ezen Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mondott beszédet, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke és Aaron Stevens, a Szent Kolumbán skót presbiteriánus egyházközség lelkésze szolgált imádsággal. Az eseményen részt vett Marton Zsolt, a Központi Papnevelő Intézet rektora és két nigériai pap is.
A rakparton gyülekező felvonulókat Szőke Péter, a budapesti Sant’Egi­dio közösség felelőse köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a békét nem a falak, hanem a találkozásokból és szavakból szőtt hálók biztosítják. Emlékeztetett arra, hogy Salkaházi Sára, akinek az emléktáblája előtt állnak, olyanokért adta életét, akikre a korszellem közönnyel tekintett, mert más volt a vallásuk, a kultúrájuk. Sára testvér ma talán a menekülttáborokban és a hajléktalanok mellett lenne, Budapest hideg utcáin…
A Corvinus Egyetem előtt felolvasták a Sant’Egidio közösség békefelhívását, amely minden évben Ferenc pápa béke világnapi üzenetéhez kapcsolódik. Idén a béke 52. világnapjára írt üzenet címe: A jó politika a béke szolgálatában áll. A pápa azt kéri, hogy konkrétan, nap mint nap munkálkodjunk az élet méltóságáért. „Egyéni és közös elkötelezettségünkkel akarunk erre válaszolni, határozott és mindennapos munkánkkal az igazságosságért és a békéért. (…) Ismét elhatározzuk: úgy kezdjük az évet, hogy kilépünk a házainkból, városunk utcáira megyünk, hogy elmondjuk, a béke lehetséges, a béke olyan közös javunk, amelyet együtt kell építenünk, az emberiség legnagyobb kincse” – írja a közösség.
Ferenc pápa üzenetének mottója: „Békesség e háznak!” Lukács evangéliumának ezt a szakaszát olvasták fel az ökumenikus imádságon, amelyben Jézus azt kéri a 72 tanítványtól, hogy ezzel a jókívánsággal köszöntsék azokat, akikhez betérnek. Jézus tudta, hogy a világban sok az erőszak, mégis így küldi el a tanítványait; minket is küld – hívta fel a figyelmet szentbeszédében Mohos Gábor. Emberi gondolkodásunk szerint ez naivitás, pedig valójában Isten végtelen bölcsessége. A keresztények által hirdetett béke mögött ott van Isten igazsága, ezért nem naivitás a békés, erőszakmentes magatartás. Hozzátette, hogy a béke ajándék, kérnünk kell az Úrtól, saját erőnkből nem tudjuk elérni. Ez a béke a legszűkebb környezetünkből kezd épülni, ott kell a legtöbbet tennünk érte.
„A béke olyan, mint egy törékeny virág, amely megpróbál az erőszak kövei között kinyílni” – idézi üzenetében Ferenc pápa Charles Péguyt. Nagy erő van az életben, lassan, de biztosan bontakozik ki: csodálatos tanítása ez Istennek, hogy a kicsi, gyenge virág át tudja törni a sziklát, ha nagyon sok idő kell is hozzá. A karácsonnyal eljön a béke korszaka, ott van a szívekben, növekszik közöttünk, még ha nem is látható módon. Isten műve a szívek mélyén bontakozik ki, a hit látására van szükség, hogy észrevegyük.
Marco Impagliazzo, a Sant’Egidio közösség elnöke hasonló gondolattal bocsátotta útra a római közösség fáklyás felvonulását: „Szegényes eszközeink vannak csupán arra, hogy a békét építsük: az imádság, a szó, a találkozás, az emlékezet, a párbeszéd, a humanitárius folyosók – szemben az olyan gazdag és hatalmas eszközökkel, mint a fegyverek és az érdekek. De a meglepő az, hogy ezek a szegényes eszközök még­is erősebbek.”
Mohos Gábor emlékeztetett rá, hogy Ferenc pápa arra hív, ezzel a hittel építsük a békét önmagunkkal, másokkal, az egész teremtett világgal. Sokan nem részesülhetnek a békében, minden hatodik gyermek háborús konfliktusoktól szenved – figyelmeztetett beszéde végén.
Fabiny Tamás a könyörgésében fölelevenített egy szép emléket keresztapjáról, aki a 60-as, 70-es években látogatta a híveket, és ajándékképpen le is fotózta a családokat. Egyszer véletlenül nem tekerte tovább a filmet, és egymásra fényképezett két, egymással haragban lévő családot: olyan volt ez, mintha átölelték volna haragosaikat. Kérte az Urat, hogy az emberek fedezzék fel a kiengesztelődés, a bocsánatkérés és a megbocsátás csodáját.
Aaron Stevens skót presbiteriánus lelkész azt kérte az Úrtól, tegyen minket békéje eszközévé, hogy a béke áldását vigyük otthonainkba, s vegyük észre, ha a körülöttünk élők szükséget szenvednek, és legyünk készek az imádságra a konfliktusokban szenvedők békéjéért.
A könyörgések után név szerint imádkoztak minden országért és tartományért, amely ma háborútól szenved, és gyerekek gyújtottak gyertyát ezeknek a sokat szenvedett területeknek a békéjéért.
Az ökumenikus imádság végén a hívek a Közép-afrikai Köztársaságban élő AIDS-betegek kezelésére épülő DREAM-központok javára ajánlották fel pénzadományaikat. Ezen a napon a Sant’Egidio közösségek szerte a világon ugyanarra a célra gyűjtenek. A tavalyi gyűjtést követően sikerült iskolát létrehozni bangladesi menekülttáborban élő rohingja gyermekek számára.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .