Orvos kerestetik

Orvosok, oktatók és gyermekre vágyó párok együttműködésén alapul, a termékenységre vonatkozó, nagyon részletesen kidolgozott Creighton-táblázat naponkénti kitöltését igényli, amelyet a módszer oktatója (Magyarországon egyelőre csak egy működik) segítségével tanulnak meg a párok. A cél a meddőség okainak feltárása, hogy azokat aztán hagyományos módszerekkel, például gyógyszerekkel vagy műtéti beavatkozással kikezelhessék. A módszer specialitása az egyéni ciklus aprólékos megfigyelése, amire az orvosok általában nem fektetnek ekkora súlyt. Pedig a női ciklus huszonegy naptól akár kilencven napig is terjedhet, így ha az orvos mechanikusan huszonnyolc naposnak tekinti (mint ez általában lenni szokott), könnyen megeshet, hogy téves következtetésre jut a nő ciklusát illetően. Különösen is bátorító az a tény, hogy a minisztérium tanácsadó testületeként működő egészségügyi szakmai kollégium szülészet és nőgyógyászat tagozata is ajánlja a NaPro-technológiát, és magyarországi bevezetését is támogatja.
A módszer kifejlesztése Thomas Hilgers amerikai nőgyógyász nevéhez fűződik. VI. Pál pápa Humanae vitae kezdetű 1968-as enciklikája ihlette, amelyben arra kérte a tudósokat, hogy tegyenek meg mindent a magzati élet védelme érdekében. Másik inspirálója a Billings házaspár módszere volt, melynek finomításával és részletesebbé tételével kidolgozta a Creighton-táblázatot. Ez az alapja a NaPro-technológiával történő diagnosztizálásnak és kezelésnek. A teendő gyakran a női ciklus normalizálása, a hormonális gondok orvoslása, amelyekre kizárólag a hagyományos diagnosztikai módszerek révén sajnos gyakran nem derül fény. Ha a termékenységgel kapcsolatos gond szervi jellegű, akkor sebészeti beavatkozást javasolnak. A meddőség nem betegség, hanem tünet; fontos, hogy a szervezet jelzéseire nagyon odafigyeljünk, azokat tudjuk értelmezni, és az észlelt problémákkal foglalkozzunk, kezeljük – ezek a NaPro legfontosabb üzenetei.



Múlt novemberben Magyarországon járt és előadásokat tartott Phil Boyle, aki 1998 óta Írországban alkalmazza a módszert, és Tadeusz Wasilewski, az egyik a huszonöt lengyel orvos közül, akik eddig NaPro-képzést elvégeztek. Azóta nagyon megélénkült a módszer iránti itthoni érdeklődés. Magyarországi meghonosításának koordinátorai most azon dolgoznak, hogy olyan magyar – a módszer szigorú kritériumait vállaló –, angolul tudó nőgyógyász vagy endokrinológus orvost találjanak, aki már ősszel elkezdi a NaPro-képzést. A közel harminc újabb lengyel és más közép-európai orvos képzését a nagy érdeklődésre való tekintettel az omahai VI. Pál Intézet idén kivételesen Európában, Lengyelországban tartja. Újabb Creighton-táblázatoktatókra is szükség lenne már, hiszen Magyarországon is sok az érintett pár. Az oktatókat Írországban képzik, és a jelentkezőknek az orvosokhoz hasonlóan anyagi áldozatokat is kell vállalniuk az ügy érdekében.

Noha ma még külföldre kell orvosi konzultációra utazniuk a magyar oktatóval együttműködő pároknak, sokak lelkesedését ez sem csökkenti, pedig az utazás költségével is számolniuk kell. Joggal bizakodnak – mondják a koordinátorok –, mivel jók a módszer alkalmazásának mutatói. A négymilliós Írországban 1998 óta ezerkétszáz gyermek született a NaPro-technológia szakembereinek segítségével.

A módszerről bővebben a www.fertilitycare. net nemzetközi szövetség magyar felületén olvashatnak.

A termékenységi gondokkal küzdő párok, illetve az érdeklődő orvosok jelentkezését az orsi@fertilitycare.net címen várják.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .