Hit és reménység Európában

A konferenciát a CCEE Katekézis, Iskola és Egyetem Bizottsága készítette elő, melynek vezetője Vincent Nichols westminsteri érsek. A katekézisről szóló kongresszusokat 1979 óta rendezik meg, három-négy évenként.



Erdő Péter a május 9-i Európa-napon sajtókonferenciát tartott a Vatikáni Rádióban. Ez alkalomból bemutatta a CCEE új, intézményesített információs portálját, amelynek neve: Eurocathinfo (www.eurocathinfo. eu). Itt híreivel, különféle anyagaival képviselteti magát a földrész harminchárom püspöki konferenciája, továbbá Luxemburg, a Monacói Hercegség, a maroniták Ciprusi főegyházmegyéje, a Chisinaui egyházmegye és a Munkácsi eparchia. A portált a CCEE titkársága gondozza két fiatal kommunikációs szakértő részvételével: egyikük Sara María de la Torre Hernández, a Spanyol Püspöki Konferencia sajtóirodájának munkatársa, másikuk Marin Oberan, aki a bosznia-hercegovinai püspöki konferencia honlapjának a webmestere.

Újságírói kérdésre válaszolva Erdő Péter többek között az Európában kialakult helyzetről megállapította: „Civilizációs válságról van szó, mert nem az embert helyezik előtérbe. A gazdasági életben is ez jelent kockázatot. Az erőszak, a fajgyűlölet és az emberi jogok megsértése mind az emberi méltóság elleni támadások.” A Vatikáni Rádió olasz műsorának adott interjújában a magyar prímás ugyanakkor azt is megfogalmazta: az európai hívek körében tapasztalható a reménység, melyet az egész európai társadalomban megerősíthetünk, ha megosztjuk másokkal.

Az európai főpásztorok – főleg közgyűléseik során – több alkalommal is foglalkoztak már országaik helyzetével. Legutóbb Zágrábban a földrész demográfiai problémáját vitatták meg, szeptemberben pedig Sankt Gallenben az értékek válságáról értekeznek, amely gyakran vezet nacionalizmushoz és erőszakhoz.

Interjújában Erdő Péter a tanácskozás egyik témájáról, a Katolikus Egyház Katekizmusáról is szólt. A húsz éve közreadott katekizmus fontos esemény volt az egyház történetében. Minden püspöki konferencia a lehető legrövidebb időn belül lefordította, majd újabb kiadások is megjelentek, mivel az eredeti szöveget utólag módosították. Egyes országokban több millió példány is elkelt belőlük.
Ugyanez vonatkozik a katekizmusból készített kompendiumra, amelyet az oktatásban is használnak, bár nem tartozik a tankönyvek közé. Ezt bizonyos országokban még a bevásárlóközpontok is árusították. Magyarországon nagyon sikeres volt a valamennyi iskolai évfolyam számára külön, a sajátos pedagógiai szempontokat figyelembe véve átdolgozott kiadás.

Angelo Bagnasco
bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke, a CCEE egyik elnökhelyettese a nemzetközi tanácskozás sajtótájékoztatóján az Európa-naphoz fűzte gondolatait. Emlékeztetett rá, hogy 1985-ben az Európai Unió vezetői milánói csúcsértekezletükön jelölték ki május 9-ét a földrész napjává. Ehhez a naphoz fűződik Robert Schumannak, az egységes Európa egyik „alapító atyjának” 1950-ben közzétett nyilatkozata, amelyben francia külügyminiszterként Párizsban új politikai együttműködést javasolt Európa számára, kizárva egy újabb háború lehetőségét. Javasolta egy nemzetek feletti európai intézmény létrehozását, a közös szén- és acéltermelés irányítására.

A politikus egyfajta spirituális és erkölcsi végrendeletként hagyta ránk Európáért című munkáját, amelyben felvázolta a jövő
Európájának küldetését. Ez négy alappilléren nyugszik: legyen saját sorsának irányítója, a demokrácia bölcsője, maradjon ennek őrzője, és váljék az emberiség vezetőjévé az egyetemes szolidaritás nevében. Robert Schuman Isten kezébe helyezte az Európai Unió sorsát. Most a CCEE elnöksége Európa védőszentjeinek oltalmába ajánlja a földrész új evangelizációját, a népek és nemzetek vágyát, hogy békében, igazságosságban és testvériségben éljenek. Ezért imádkoztak szerdán este a Santa Maria Maggiore-bazilikában az Európáért bemutatott szentmisén, melynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt.


(VR, KAP)  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .