Mátraverebély-Szentkút

A szentkúti zarándokhely barokk épületegyüttese, a templom és a rendház rekonstrukciója a következő munkálatokat jelenti: megerősítik a templom szerkezetét, emellett a templombelsőben kisebb átalakításokat hajtanak végre. Szerkezeti felújításra szorul a rendház is, egyúttal azt is átépítik és korszerűsítik. Ugyancsak erre szorul az úgynevezett gyóntatóudvar. A rendház hátsó udvarát kitisztítják, s az új, belső kertben vendégszobákat alakítanak ki.

Az 1760-as években épült templom külső megjelenésében hűen őrzi az eredeti barokk architektúrát, a templombelsőt a XX. század első felében Stoffek Albin által készített falfestések határozzák meg. Az oltár átépítésével a kegyszobor jobban megközelíthető és látható lesz, a kegykép pedig a jelenleginél alacsonyabb helyre kerül, így a zarándokok könnyebben megérinthetik. Elbontanak két mellékoltárt, ezáltal a szószék visszakerül eredeti helyére. Az úgynevezett Almásy-kriptából áthelyezik a sírhelyeket, s az eredeti állapotnak megfelelően liturgikus térré alakítják vissza. Itt lesz a szentségi kápolna, ahol egész nap csendes hálaadásra nyílik lehetőség. Mindemellett új világítást kap a templomtér, s a helyhez méltó orgonát építenek.


A rendház eredeti barokk formáját a templomhoz hasonlóan megőrzik. A kolostorbelső a mai szerzetesi élet igényeinek megfelelően teljesen megújul. A kvadrumból (zárt kertből) vendégszobák nyílnak azon egyházi vendégek számára, akik teljes elvonultságban szeretnének itt időzni.

A rendház másik kertjében az idők során jellegtelen melléképületeket húztak fel. Ezeket lebontják, s az így felszabaduló területen a szerzetesek számára egy újabb csendes, zárt kertet, kvadrumot alakítanak ki. A kert középpontjában – az ősi mintát követve – egy kút áll.

A gyóntatóudvar fedett-nyitott, árkádos szerkezetét többször átépítették, jelenlegi formájában sem stílusában, sem épületszerkezeti szempontból nem felel meg a kor követelményeinek.

A kegyhely bejáratától induló, az Almáskertet kísérő, a rendházat és a templomot érintő, a szabadtéri miséző helyet is magában foglaló tér építészeti arculata a szentkúti zarándokhely átalakításának leglényegesebb eleme. Nemsokára egységes, tartós és szép burkolat fogja keretbe a templom és a hegyoldal közti imateret, ahol egyszerre több ezer hívő vehet részt a szertartáson a keményfából készülő, az időjárás viszontagságainak ellenálló padokban. Átalakul a szabadtéri oltár is. A Lourdes-i-barlang boltívében, illetve az oltár mögötti falfelületen nagyméretű mozaik készül, magyar szentek – és a ferences helynek megfelelően természetesen Assisi Szent Ferenc – ábrázolásával. Ennek elkészítésére a Vatikánban és Európa valamennyi jelentős kegyhelyén alkotó jezsuita művészt, Ivan Rupnikot kérték fel.
Az emelkedő terepbe rejtve ferences kiállítóteret alakítanak ki a közelben, a hozzá tartozó előtérrel, árusítóhellyel, illetve mosdóhelyiségekkel. Itt kap helyet az orvosi szoba és a stúdió is.

A zarándokház átalakításával, felújításával olyan, megemelt komfortfokozatú szállásépület jön létre, ahol a többségében kétágyas, fürdővel ellátott szobák őrzik a kolostor hangulatát. A huszonhét szobában egyszerre ötven zarándok szállásolható el.

A magas páratartalmú völgyben az épített részeket gazdag zöldfelület, gondozott park és értékes fák veszik körül, hangulatosan kanyargó, az idősebbeknek is kellemes sétalehetőséget nyújtó kerti utakkal. Az akadálymentes parkolóból hangulatos fahíd vezet majd a mozgássérültek számára kialakított új oldalbejárathoz. A kerékpáron érkezőknek a gyóntatóudvart határoló fal mentén kerékpártárolót alakítanak ki.

Mátraverebély-Szentkút esküvőknek, konferenciáknak és találkozóknak is helyet ad az erre a célra építendő kétszáz négyzetméteres rendezvényteremben,amelyhez száz négyzetméteres fedett-nyitott terasz kapcsolódik. Az összejöveteleket a zarándokházban működő konyha szolgálja ki.
Az említett szállodai szintű zarándokház mellett a csoportosan érkező hívők számára a hegy lábánál elterülő északi részen három szárnyból álló szállásépületet terveztek. Így összesen több mint százan szállhatnak meg egy időben.

A zarándokhelyre vezető út mentén – hogy a liturgikus életet ne zavarja – látogatóközpont épül, üzletekkel, kegytárgyboltokkal, vendéglátó részleggel, s itt helyezik el az autóbuszok és személykocsik parkolóját. Emellett a zarándokhely tágabb környezetében is megújulnak a gyalogos utak, megerősítik, rendezik a patakmedret, illetve a meder kegyhelyre eső részén négy új híd ível majd át.

A zarándokhely a tervek megvalósulása után méltón szolgálja majd a nemzeti megújulást. Mert hit nélkül ez elképzelhetetlen.

Fotó: Kissimon