2015. június 30., kedd | Pál

Vajda Attila

Akikért szurkolhatunk
Az olimpiákon már megszokhattuk, hogy férfikenusaink is szállítják az érmeket. Jogos elvárásunk tehát, ha idén is hasonlóra számítunk. Londonban azonban egyedül Vajda Attila lehet az elsők között. Bízunk benne, hogy egy fecske is csinálhat nyarat...

Vajda Attila 2004-ben hirtelen robbant be a köztudatba. Az akkor huszonegy esztendős kenus fantasztikus eredményt ért el azzal, hogy az athéni olimpián felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A 2005-ös vb ugyan nem hozott sikert neki, egy évvel később azonban újra bronzérmet akaszthattak a nyakába. Miért volt ez akkora tett? Egy szerencsétlen sérülés miatt még az sem volt biztos, hogy a szegedi fiú elindulhat a világbajnokságon, ráadásul hazai közönség előtt végzett a harmadik helyen.
Az újabb áttörést a 2007-es vb aranya hozta meg számára. Duisburgban, a hatalmas német tábor előtt aratott fantasztikus győzelmet. Meggyőző fölénnyel végzett az élen, ez pedig meghatározta olimpiai felkészülését is: nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi sajtó is egyértelmű esélyesként könyvelte el Attilát. A felkészülés hajrájában, edzés közben elhunyt példaképe, Kolonics György. A még mindig csak huszonöt éves Vajda megküzdött mindkét teherrel, és lenyűgöző győzelmet aratott a pekingi vizeken. Elsőségét – rögtön a célba érkezést követően – eltávozott társának köszönte meg, és neki ajánlotta.

2009-ben érem nélkül, rá egy évre ezüsttel jött haza a vb-ről, tavaly viszont arannyal örvendeztette meg a nagyszámú szegedi publikumot. Eredményei és hozzáállása alapján hiszünk abban, hogy Londonban is hasonlóan szép eredményre számíthatunk tőle. A honlapján lévő mottója is erről árulkodik: „Merjetek nagyot álmodni! Higgyétek el, én is szeretek lustálkodni, de ez azért fontos, mert az embernek így újra lesz mit legyőznie!"