2014-ben is elindul az össznemzeti expressz

A tizenhat kocsiból és két étkezőkocsiból álló szerelvényen kellemes időtöltés ígérkezik, a csíksomlyói búcsúra igyekvőket ugyanis Hoppál Bulcsú és zenekara szórakoztatja majd az étkezőkocsikban, mindig azon tájegység zenéjével, amelyen a vonat áthalad. Odafelé Észak-, visszafelé Dél-Erdély vidékeiével. A zarándokvonatot Hunyadi Mátyás arcképével díszített magyar mozdony vontatja, de Erdélyben, mivel rendkívül meredek a pálya, egy román mozdony is segíti majd a haladást – tudjuk meg.


Jövőre lesz a madéfalvi veszedelem kétszázötvenedik évfordulója. (1764. január 7-én császári katonák körülbelül kétszáz madéfalvi székelyt, köztük nőket és gyermekeket mészároltak le, mert a székelyek ellenálltak az erőszakos sorozásnak.) A madéfalvi önkormányzat egész éves ünnepségsorozatot szervez, és egy ünnepség erejéig a vonat utasai is bekapcsolódhatnak az emlékezésbe. A csíksomlyói búcsúhoz kapcsolódva tartják továbbá a madéfalviak világtalálkozóját.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .